Buradasınız

Yenilikçi Yeniden Yapılanma Planı

Salı, 05.03.2024

Yerelde Afet Risk Azaltma ve Atık Yönetimi Kapasitesinin Artırılması Projesi, Yenilikçi Yeniden Yapılanma Planı

Afetlere dirençlilik ve sürdürülebilir atık yönetimi konusunda acil bir ihtiyacı karşılamak amacıyla, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ortaklığında “Yerelde Afet Risk Azaltma ve Atık Yönetimi Kapasitesinin Artırılması Projesi” formüle edilmiştir.

6 Şubat 2023'te yaşanan yıkıcı depremlerin ardından, projenin kapsamını depremden etkilenen bölgenin iyileştirme çalışmalarını ve yeniden yapılandırma planlamasını kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Ek kapsamların bir parçası olarak, gelecek afetlerle ilişkili potansiyel riskleri azaltmada önemli katkılarda bulunmak için iyileştirme ve yeniden yapılandırma sürecinin şehir planlama boyutunu destekleme kararı alınmıştır.

Geçtiğimiz Ağustos ayında, bu destek için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi pilot belediye olarak seçilmiş, proje kapsamında Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesi 2015 - 2030 kavramıyla uyumlu olarak “Yenilikçi Yeniden Yapılanma (YYY)” planının oluşturulması için Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine teknik destek sağlamaktadır.

28 Şubat'ta proje ortaklarımız JICA ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının katılımlarıyla gerçekleştirilen 2. Ortak Koordinasyon Komitesi'nde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin Yenilikçi Yeniden Yapılanma Planı sunulmuştur. Yenilikçi Yeniden Yapılanma Planı, Kahramanmaraş'ı gelecek için bir yol haritası sunmayı hedeflenmektedir. Afete dayanıklı bir toplumun geliştirilmesi için Kahramanmaraş'ın Yenilikçi Yeniden Yapılanma Planını stratejik planlarına ve diğer mevcut planlara yansıtmasına ve önerilen projelerin sorunsuz uygulanması için izleme sistemi kurulmasına destek olunmasına devam edilecektir.