Buradasınız

Tufan Gündüz; “Maraş’ın Milli Mücadelesi Diğer Şehirlerin Kurtuluşunda Önemli Rol Oynadı”

Cumartesi, 10.02.2024

Kurtuluş Haftası kapsamında düzenlenen programa katılan Tarihçi – Yazar Prof. Dr. Tufan Gündüz ve Prof. Dr. Orhan Doğan; Kahramanmaraş’ın milli mücadelesi, şehre “Kahraman” ünvanı ve İstiklal Madalyası verilişi, Maraş’ın milli mücadelesinin diğer şehirlere ve milletlere etkisi gibi pek çok konuyu ele aldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Tarihçi – Yazar Prof. Dr. Tufan Gündüz ve KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Doğan’ın katılımıyla “Maraş Milli Mücadelesi ve Şehrimize ‘Kahramanlık’ Ünvanı Verilişinin 51. Yılı” konulu söyleşi düzenledi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen programı, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün yanı sıra yüzlerce vatandaş büyük bir ilgiyle takip etti. Yoğun katılımla gerçekleştirilen söyleşide Prof. Dr. Tufan Gündüz ve Prof. Dr. Orhan Doğan; Kahramanmaraş’ın milli mücadelesi, milli mücadele kahramanları, şehre “Kahraman” ünvanı ve İstiklal Madalyası verilişi, Maraş’ın milli mücadelesinin diğer şehirlere ve milletlere etkisi gibi pek çok konuyu ele aldı. Gündüz ve Doğan, katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.

Kahramanmaraş, Stratejik Olarak Çok Önemli Bir Konumda Yer Alıyor

Kahramanmaraş’ın milli mücadelesinin Anadolu’da işgal altındaki diğer şehirlere ve mazlum milletlere ilham verdiğini vurgulayan Tarihçi – Yazar Prof. Dr. Tufan Gündüz, “Coğrafya bölgenin stratejik olarak gelişip gelişmeyeceğini belirler. Kahramanmaraş’a baktığımızda da konumu itibariyle çok önem arz eden bir noktada bulunuyor. Devletler de her zaman bu bölgeyi elinde tutmak istemiştir. Son olarak Fransızlar bu bölgeye hâkim olmaya çalışıyor. Kahramanmaraş’ı ele geçirdiklerini düşünerek kendi bayraklarını asmaya kalktığında, bağımsızlığını tüm değerlerin üzerinde tutan Maraş halkı ayaklanıp milli mücadeleyi başlatıyor. Topyeküm harekete geçen Maraş halkının bu mücadelesi, işgal altındaki diğer Anadolu şehirlerine hatta tüm mazlum milletlere ilham oluyor” cümlelerini kaydetti.

İstiklal ve İstikbalin Öncü Şehriyiz

Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen bu programa katılan değerli hocalarımıza ve hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Ecdadımızın vermiş olduğu o kutlu mücadele, sadece işgal altındaki Anadolu şehirleri açısından değil tüm mazlum milletler için son derece önemliydi. Her zaman ifade ettiğimiz gibi ecdadımızın mücadelesi ilham vermiş ve Kahramanmaraş, istiklal ve istikbalin öncü şehri olmuştur. Bu vesileyle tüm milli mücadele kahramanlarımızı bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyoruz” dedi.