Buradasınız

Başkan Güngör; “Yeni Kahramanmaraş İçin Yoğun Gayret Gösteriyoruz”

Salı, 12.09.2023

AK Parti Olağan İl Yönetim Kurulu Toplantısı’na katılan Başkan Hayrettin Güngör, “Yeni Kahramanmaraş vizyonu doğrultusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bakanlarımız, valimiz, milletvekillerimiz, teşkilatımız ve tüm paydaşlarımızla yüksek bir koordinasyonla gayret gösteriyoruz. Alt ve üst yapısıyla afetlere karşı dirençli, yaşanabilir, coğrafyamıza, tarihimize, kültürümüze uygun bir Kahramanmaraş’ı hep birlikte inşa ediyoruz” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AK Parti Olağan İl Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı. AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel, Gençlik Kolları Başkanı Feyzullah Eren Aşçı ve teşkilat mensuplarının yer aldığı toplantıda Başkan Hayrettin Güngör; kentsel tasarım projesi, yerinde dönüşüm, orta hasarlı binaların son durumu, alt ve üstyapı çalışmaları, restorasyon projeleri, ulaşım ve turizm yatırımları, kalıcı konut ve iş yerleri, geçici esnaf çarşıları ve hızlı tren hattı gibi pek çok konuya ilişkin katılımcılara bilgiler aktardı.

Daha Dirençli Kahramanmaraş

Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız koordinesinde şehrimizde iki etaplı zemin etüt çalışması gerçekleştirildi. Gelecek nesillerimize daha dirençli şehirler bırakmak için bu noktada çok titiz davranıyoruz. Şehir genelinde mikrobölgeleme çalışmaları sonuçlandı ancak kısmi olarak çalışma gerçekleştirilen yerler var. Mikrobölgeleme sonucunda ortaya çıkan duruma göre de planlama ve kentsel tasarım projelerimizi netleştiriyoruz. Azerbaycan Devleti tarafından şehrimize zemin artı 3 veya 4 kat olarak yapılar inşa edilecek. Şehir merkezimizin yanı sıra Elbistan, Pazarcık ve Afşin’de bakanlığımız kentsel tasarım projesinin birinci etabını başlattı. Yıkılan ve hak sahipliğine konu olan yapıların büyük bir çoğunluğu yine yerinde yapılacak. Yani şehir, merkezden dışarı kaydırılıyor ifadesi son derece yanlış. Şehir hafızamızı yaşatmak için Valilik binamız yine Trabzon Caddesi’ndeki mevcut yerine inşa edilecek” dedi.

Paydaşlarımızla Koordineli Bir Şekilde İlerliyoruz

Başkan Hayrettin Güngör, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ve ilçe belediyelerimizle şehrimizin imar ve inşası için üst düzeyde bir koordinasyon içerisinde çalışıyoruz. İlçe belediye başkanlarımızla periyodik toplantılar yaparak aldığımız kararları hemşehrilerimizle paylaşıyoruz. Bu kararların olgunlaşması için imar komisyonumuz, imar birimlerimiz ve ilgili meslek odalarımızla toplantılar yapıyor ve görüşlerini alıyoruz. Meri planda 8 kat imarı olan bir arsada plan notları ve kot ve zemin eğiminden kaynaklı açığa çıkan katlar ve asma kat dâhil edilerek 18 katlı bina yapılabilmekteydi. Aldığımız kararla Onikişubat bölgemizde sağlam zeminli yerine göre 10 kata varan kat azaltması yapılarak plandaki durumuna uygun yapı yapılacaktır. Küçük Sanayi Sitesi, Toptan Gıdacılar, Köy Garajı, Kayseri ve Gaziantep Yolu civarı konut dışı kentsel çalışma alanlarında genel olarak meri planda 8,10,12 kat imar hakkı bulunmaktaydı. Yine 4 kat altı olanlar olduğu gibi, 4 kattan fazla olanlar içinse 4 kat sınırlaması ile ruhsat verilmesi kararlaştırılmıştır” diye konuştu.

Orta Hasarlı Binalarda 3 Yöntem

Orta hasarlı binaların son durumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başkan Hayrettin Güngör, “Orta hasarlı binalar için 3 yöntem bulunuyor; güçlendirme, yıkım ve yerinde dönüşüm. Afet mevzuatına göre orta hasarlı bir binanın malikleri yüzde 80 oranında mutabakat sağlamışlarsa, projeyi hazırlayıp güçlendirme ruhsatı için ilçe belediyelerine başvurabilirler. Performans analizi sonucunda orta hasarlı binanın yıkılması gerekiyorsa bu binada yaşayanlar hak sahipliğine konu oluyor. Kat malikleri, uygun oranı bulup binanın yıkımına karar verirlerse AFAD’a hak sahipliği başvurusunda bulunabilecek. Diğer bir yöntem ise yerinde dönüşüm. Maliklerin yarıdan bir fazlasının mutabakatı varsa yerinde dönüşüme başvuru yapılabilecek. Devletimiz, yerinde dönüşüme metrekareye göre hibe ve 2 yıl ödemesiz, 8 yıl faizsiz kredi desteği sağlıyor. Konutlar için 500 bin, iş yerleri için 250 bin TL hibe veriliyor. Kredi miktarı ise metrekareye göre konutlarda 500 bin ile 800 bin TL, iş yerleri için ise 250 bin ile 500 bin TL arasında değişiyor. Orta hasarlı binalar 1 yıl içerisinde bir dönüşüme tabi tutulmazsa yıkılacak. Bu süre 6 ay uzatılabiliyor. Bu süreçler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından oluşturulan ve belediyelerimizin de temsilcilerinin bulunduğu ofisler tarafından yürütülüyor” dedi.

Altyapımızı En Az 100 Yıl Hizmet Edecek Şekilde Yeniliyoruz

Depremde hasar alan altyapının yenilenmesi noktasında yoğun gayret gösterildiğini belirten Güngör, “Zaten eski olan altyapı hatlarımız depremde çok daha fazla hasar aldı. Hasar alan bu hatlarımızı yenilememiz için 15 Milyar TL’lik bir kaynak hâsıl oldu. Deprem öncesinde her bir ilçemizde altyapı hatlarımızı yenilemek için projelerimizi peyderpey uygulamaya başlamıştık. Deprem sonrasında da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’mız ve İller Bankası ile bu noktada yoğun gayret gösteriyoruz. Tüm ilçelerimizin altyapısını yenilemek için projelerimizi bir bir hayata geçiriyoruz. Altyapımızı en az 100 yıl boyunca şehrimize hizmet verecek şekilde yenileyeceğiz” diye konuştu.

Depremde Hasar Gören Tarihi Yapılar Restore Ediliyor

Depremde hasar gören tarihi yapılarının restorasyonunun sürdüğünü belirten Güngör, “Şehrimizin sembol alanlarından Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nde projemizi son aşamaya getirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın destekleriyle gerçekleştireceğimiz restorasyon projemizi kısa süre içerisinde tamamlayarak kalemizi tekrardan faaliyete geçireceğiz. Ulu Camii’nin restorasyonu Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor. İhalesi yapıldı ve çalışmalar devam ediyor. Kapalı Çarşı’daki restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle biz yapacağız” dedi.

Turizm Potansiyelini Artırıyoruz

Başkan Hayrettin Güngör, “Tarihi yapılarımızı da restore ederek turizme kazandırıyoruz. Kadıoğlu Konakları’nda restorasyon projemiz devam ediyor. Fırnız’ın tahsisi konusunda da süreçler devam ediyor. Termal turizm tesislerimizin bulunduğu Ilıca’nın da turizm potansiyelini artırmak için yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Şehrimizin en önemli doğal güzelliklerinden Yeşilgöz’de ilk etap çalışmalarımızı tamamladık, ikinci etap devam ediyor. Buraya ulaşım sağlayan yolumuzu da yeniledik” diye konuştu.

Binevler Modern Bir Görünüme Kavuştu

Binevler bölgesinin en işlek arterlerinde gerçekleştirilen yenileme çalışmalarıyla bölgenin son derece modern bir görünüme kavuştuğunu belirten Başkan Güngör, “Şehrimizin en önemli turizm alanlarından birisi Şairler Tepesi. Burada çalışmalarımızı büyük oranda tamamladık. Hemşehrilerimizin uğrak noktalarından birisi oldu. Çamlıca Sosyal Tesisi’nde son aşamaya geldik. Yeme içme alanları, sosyal donatıları ve çocuk oyun alanlarıyla son derece nezih bir mekân oluyor. Ali Kayası Cam Teras ve Turizm Tesisleri’nde çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Sadece bölgenin değil Türkiye’nin hatta dünyanın en güzel cam teraslarından birisi oluyor. Binevler bölgesindeki caddelerimizde altyapının ardından asfalt çalışmalarımızı da tamamladık. Binevler; asfaltı, yürüyüş ve bisiklet yolları, aydınlatması ve kent mobilyalarıyla son derece modern bir görünüme kavuştu. 200 Milyon TL’ye yakın bir harcama yapıldı ancak bölgenin en az 100 yıllık alt ve üstyapı ihtiyacı karşılandı. Bölgedeki hemşehrilerimizin büyük bir memnuniyetine de şahitlik olduk. Bu da bizi ayrıca mutlu etti” cümlelerini kaydetti.

4 Bin 55 Geçici İş Yeri

Başkan Güngör, “Depremde iş yerleri hasar alan esnafımızın ticari faaliyetlerini sürdürmesi ve ticaretin canlanması için şehrimizin çeşitli noktalarına geçici çarşılar oluşturuyoruz. Şehir genelinde planlanan 4 bin 55 geçici iş yerinin 3 bin 615’i tamamlanarak esnafımıza teslim edildi. Büyükşehir Belediyemizin bünyesinde oluşturduğumuz Ticaret ve Sanayi Dönüşüm Ofisi vasıtasıyla bu süreçleri koordine ediyoruz” diye konuştu.

Şehrimizde Ulaşımı İyileştiriyoruz

Ulaşımın iyileştirilmesi noktasında gerçekleştirilen ve planlanan dev yatırımlara değinen Başkan Hayrettin Güngör, “Depremden önce tamamlayarak hizmete sunduğumuz 55 metre genişliğe sahip Güney Bağlantı Yolu, aktif olarak kullanılıyor. Adana Yolu’na bağlanan kısma inşallah bir de kavşak kazandırarak burada ulaşımı çok daha rahatlatacağız. Aynı zamanda İmran Kılıç Köprüsü’ne de bağlantı sağlayan bir yol. Kuzey Çevre Yolu’muzu Karayolları Genel Müdürlüğü’ne teslim ettik. Projesi tamamlanmak üzere. İnşallah 2024 yılında bu yolumuzun da yapımına başlanacak. Gaziantep – Kayseri bağlantısını sağlayacak çok önemli bir güzergâh olacak” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş’a Hızlı Tren Hattı

Başkan Güngör, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu, şehrimizi ziyarete geldiğinde önemli bir de müjde verdi. Mersin-Gaziantep hızlı tren hattından Kahramanmaraş’a 49 kilometrelik bağlantı sağlanacak. Sayın Bakanımız yılsonuna kadar projenin hazırlanacağını ifade etti” dedi.

Yeni Kahramanmaraş’ı İnşa Ediyoruz

Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör konuşmasını, “Yeni Kahramanmaraş vizyonu doğrultusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bakanlarımız, valimiz, milletvekillerimiz, teşkilatımız ve tüm paydaşlarımızla yüksek bir koordinasyonla gayret gösteriyoruz. Alt ve üst yapısıyla afetlere karşı dirençli, yaşanabilir, coğrafyamıza, tarihimize, kültürümüze uygun bir Kahramanmaraş’ı hep birlikte inşa ediyoruz” cümleleriyle noktaladı.