Buradasınız

TÜRK ŞİİRİNİN BEYAZ KARTALI KARAKOÇ ANILDI

Cuma, 26.04.2019

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen panelde Türk Şiirinin Beyaz Kartalı Bahaettin Karakoç anıldı.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Toğuz, İstiklal Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Nuri Kahveci, ilçe milli eğitim müdürleri ile okul idarecileri ve öğrencileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, Kahramanmaraş’a edebiyatın ve şiirin başkenti denmesinin çok doğru bir tespit olduğunu ifade etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Yılmaz: “İl Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu Belgesinde belirtildiği üzere eğitim kurumlarımızda, çocuklarımızı hem akademik yönden hem de sosyal ve kültürel yönden geliştirmeyi hedefliyoruz.

Merhum Bahaettin Karakoç, Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği önemli şairlerdendir. Şiirleri hem Kahramanmaraş’ta hem de Türkiye ve özellikle de Türk dünyasında sevilerek okunmaktadır. Karakoç 2018 yılı sonuna doğru aramızdan ayrılırken, Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak biri Bahaettin Karakoç Şiirlerini Güzel Okuma Yarışması, diğeri ise Türk Şiiirnin Beyaz Kartalı Bahaettin Karakoç panelini planladık ve bugün sizleri böyle bir panelde ağırlıyoruz.

Bu panel şairin vefatından sonra Türkiye’de ulusal ölçekte yapılan ilk panel olma özelliğini taşıyor.

Paneldeki konuşmacılarımız hem şairi yakından tanıyan hem de şairle ilgili özel çalışması olan akademisyen, şair ve araştırmacı isimlerdir.

Ölümünden sonra geride pek çok güzel şiir ve eser bırakan Karakoç, aynı zamanda Maraş’ta uzun yıllar Dolunay Dergisini çıkarmış, Dolunay Şiir akşamları düzenleyerek pek çok şairin yetişmesine katkıda bulunmuş ve yeni şairlerin elinden tutmuştur” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından ‘Bahaettin Karakoç Şiirlerini Güzel Okuma Yarışması’nda dereceye giren öğrencilerin öğretmenlerine ve okul idarecilerine birer plaket verilerek teşekkür edildi.

Yarışmada birinci olan Hoca Ahmet Yesevi Anadolu İmam Hatip Lisesi 11 E Sınıfı Öğrencisi Ökkeş Samet Demir yarışmada okuduğu ‘Beyaz Dilekçe’ isimli şiiri seslendirdi.

Şiirin okunmasının ardından Araştırmacı Yazar Ramazan Avcı tarafından hazırlanan Bahaettin Karakoç slaytı izlendi.

Daha sonra panelistler Araştırmacı Yazar Ramazan Avcı’nın başkanlığında Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Narlı; ‘Bahaettin Karakoç’un Şiirlerinde Tematik Yapı’, Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyhan Kanter; ‘Bahaettin karakoç’un Şiir Estetiği’, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bahtiyar Aslan; Gelenek ve Bahaettin Karakoç Şiiri’, Şair Yazar İnci Okumuş ise ‘Türk Şiirinin Dolunay’ı: Bahaettin Karakoç’ konularında görüşlerini aktardılar.