Buradasınız

Sütçü İmam Olayı, Özgürlüğün İlk İşaretiydi

Cumartesi, 11.01.2020

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferanslar sürüyor.

Milli Mücadele konulu konferanslar bugün Kahramanmaraş Sosyal Bilimler Lisesi ve Bağlarbaşı İmam Hatip Ortaokulu’nda gerçekleştirildi. Dr. Mustafa Edip Çelik ve Şevki Karabekiroğlu öğrencilere milli mücadele destanı hakkında bilgiler verdi.

Burnunu ve kulaklarını keserek şehit ettiler

Sosyal Bilimler Lisesi'nde öğrencilere, Sütçü İmam ve ilk kurşun olayları hakkında bilgiler veren Dr. Mustafa Edip Çelik "Sütçü İmam olayı, özgürlüğün ilk işareti ve kurtuluşun müjdecisi idi. Türkün namusuna el atan ve bir Türkü yaralayan el nihayet kopmuştu. Bu arada silah seslerine, henüz şehri terk etmemiş İngiliz devriyeleri ve subayları da gelmişlerdi. Sütçü İmam devriyeler gelinceye kadar Nalbant Bekir'den emanet aldığı ata binerek Kandil ve Ahır Dağı istikametine hareket etti. Ahır Dağı'nı aşarken Süleymanlı'dan Maraş'a gelmekte olan bir Fransız müfrezesine İncebel mevkiinde tesadüf etti. Hadiseden haberi olmayan Fransızlar, Sütçü İmam'ın silahını müsadere ettikten sonra kendini serbest bıraktı.” diyerek sözlerine şöyle devam etti:“Milli mücadelenin ilk kurşununu atan Sütçü İmam, olaydan sonra Bertiz Bölgesi Ağabeyli Köyünde Beyazıtlıoğlu Muharrem Bey'in yanına gitti. Fransız ve Ermeni Kuvvetleri tüm aramalara rağmen Sütçü İmam’ın izine ulaşamadı. Bu olaydan sonra Fransız ve Ermeni askerleri misilleme olarak Sütçü İmam’ın dayısının oğlu Tiyeklioğlu Kadir’in ellerini ve ayaklarını arkadan bağlayarak, burnunu ve kulaklarını keserek şehit ettiler.” ifadelerini kullandı.

Bağlarbaşı İmam Hatip Ortaokulu'nda öğrencilerle buluşan Şevki Karabekiroğlu ise, öğrencilere verilen mücadelenin zorluğundan ve o günkü koşullarda Maraş'ın gösterdiği mücadelenin öneminden bahsetti.