Buradasınız

Yazı Atölyesi’nde Söyleşi

Cuma, 20.11.2020

Büyükşehir Belediyesi tarafından Yedi Güzel Adama Edebiyat Müzesi’nde düzenlenen Yazı Atölyesi Söyleşisine Yazar Handan Acar Yıldız ile Safiye Gölbaşı katıldı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Kahramanmaraş Şiir ve Edebiyat Günleri Festivali çeşitli programlarla devam ediyor. Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Yazı Atölyesi Söyleşisine Yazar Handan Acar Yıldız ve Safiye Gölbaşı katıldı.

Mutlaka Okuyun, Araştırın

Konuşmasına öykü yazma işine nasıl başladığını anlatarak başlayan Safiye Gölbaşı, “ Öyküler zihninizde uyanan sahneler ya da karakterlerden ibaret bir şeymiş gibi görünebilir. Fakat sizin içinizde bu ateşin var olması her şeyden önemli. Elbette yazmadan önce antoloji karıştırdım. Önce “Bunu nasıl yazabilmiş?” sorusunu kendime hayretle sorduğum yazarları seçtim. Onların birikiminden faydalandım. Birinin öyküyü çok iyi yazması size ilham ve teşvik olmayabilir. Kendi yazarlarınızı bulmak lazım, içselleştirdiğiniz, omzuna yaslandığınız yazarlar, sizin yazarlarınızdır. Belki o yazarı klasikler arasında bulamayabilirsiniz, fakat asıl aramanız gereken şey onu içselleştirebiliyor olmanızdır” diye konuştu.

Konuşabiliyorsak Yazabiliriz de

Konuşan insan sayısının artmasına rağmen yazar kadrosunun azalmasından endişe duyduğunu ifade eden Yazar Handan Acar Yıldız ise gençlere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Yıldız yaptığını konuşmada, “Okuyan insanların gitgide azalması, söyleyecek sözümüzün azalması, çeşitliliğinin ortadan kalkması beni kaygılandırıyor. Bu kadar çok iletişim kuran bir toplumun kültürel kodları, nasıl olur da okumak ve yazmak arasında bağ kuramaz? İşte bunu okuma alışkanlıklarımızda aramamız gerekir. Toplumumuzun organik olarak ortaya çıkardığı bu muhteşem dil ve onun öğelerine çok az başvuruyor olmamız bir kırılmanın anlaşılmasıdır. Bunu ortadan kaldırmamız lazım” dedi.Her iki yazar daha sonra dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdılar.