Buradasınız

Kale’de 100 Yıl sonra Cuma Namazı kılındı

Cuma, 05.06.2020

Restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılan Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nde 100 yıl aradan sonra bir kez daha Cuma Namazı kılındı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi tamamlanan Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Program, Bayrak Yürüyüşü ile başladı. Kale girişinde toplanan protokol mensupları sosyal mesafe kuralına uygun olarak kale kapısına kadar yürüdü. Türk Bayrağı’nın göndere çekilmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti. Kürsüye ilk gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, gerçekleştirilen çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.

Başkan Güngör: “Diriliş Ruhumuzun Manevi Mirasçıları İle Buradayız”

Başkan Hayrettin Güngör yaptığı konuşmada: “Tarihi Maraş Kalemiz birçok medeniyete ev sahipliği ve birçok tarihi olaya da şahitlik yapmıştır. Bundan tam 100 yıl önce tarihin en anlamlı Cuma Namazı burada eda edilmiş, bu Cuma Namazı Alem-i İslam’ın gözbebeği olan Anadolu’nun kurtuluş meşalesi olmuştur. Bugün 100 yıl önceki diriliş ruhumuzun manevi mirasçıları olarak, bu kutlu mirasın bize yüklediği büyük sorumluluğunu idrak eden bir ruhla,100 yıl önce Ulu Camii’nden kaleye yürüyen ecdadımızın istiklal ruhu ve anlayışı ile buradayız” dedi.

Başkan Güngör: “Pandemi Sürecinden Dolayı Açılmadı”

Güngör: “Kalemizin restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlığımıza 2017 yılında devredilmiş ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 26.09.2019 tarihli kurul toplantısında Kale Çevre Düzenleme Projesi Koruma Bölge Kurulu onayından geçmiş olup Belediyemizce Çevre Düzenleme İşine Ekim ayı içerisinde başlanmıştır. İçerisinde bulunduğumuz pandemi süreci de açılış ile ilgili karar vermemizi etkiledi. Hamdolsun Tarihi Maraş Kalemizi ziyarete açtık. Şehrimize ve hemşehrilerimize hayırlı olsun” diye konuştu.

AK Parti Milletvekili Öçal: “Kıvanç Duyduk”

Başkan Güngör’ün ardından konuşan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal şunları söyledi: “Kahramanmaraşlılar Ulu Camiden başlayan, Kale’de nihayetlenen ulu yürüyüşleriyle, bir şehrin, bir milletin istiklal ve bağımsız mücadelesinin nasıl olması gerektiğini tüm dünyaya göstermiştir. Aynı şekilde biz de Ulu Camimizde ezanı dindirmeye, Kale’mizde bayrağı indirmeye çalışanlara müsaade etmeyeceğiz. Bu törenin, Cuma Namazıyla taçlandırılmış olmasından, ayrıca kıvanç duyduk.”

Vali Özkan: “Manevi Havayı Teneffüs Ediyoruz”

Açılış konuşmalarında kürsüye gelen Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise şunları söyledi: “Bugün burada bu manevi havayı teneffüs etmekten manevi bir zevk aldığımızı ifade etmek istiyorum. Böyle kısa zamanda Milli Mücadele’nin tarihi ve manevi sembollerinden biri olan Kahramanmaraş Kalesi’ni düzenlemesini yapıp tekrar ziyarete açmasından dolayı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı’nı tebrik ediyorum.”

Açılış programının ardından Tarihi Maraş Kalesi’nde sosyal mesafe kuralına uygun olarak Cuma Namazı’nı eda edildi. Namaz sonrası Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi vatandaşlara etli pilav ve ayran ikramında bulundu.