BÜYÜKŞEHİR’DEN MİLLİ YAZILIM ATAĞI

Çarşamba, 15.08.2018

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası yaptığı yerli ve milli üretim çağrısına kulak vererek kolları sıvayan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulundurduğu  bilgisayarların Pardus İşletim Sistemi'ne geçiş çalışmalarına başladı.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, TÜBİTAK ULAKBİM’le ilgili protokolü geçtiğimiz Şubat ayında imza altına aldıklarını ifade ederek: “Sayın Cumhurbaşkanımız ve liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine harekete geçtik. Pardus bizim milli işletim sistemimiz. Yerli ve Türkçe. Pardus bizim için neden önemli? Biz bugün bir bilgisayar başına ortalama bin TL’lik dış sermayeye para veriyorduk. Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde 2 bin bilgisayar olduğunu düşündüğümüzde çok ciddi bir rakamın dışarıya gittiğini görüyoruz. Biz öncelikle bu rakamı dışarıya göndermektense, kendi içimizdeki yatırımlara aktarmak düşüncesiyle yerli ve milli işletim sistemimiz Pardus’a geçiş sürecini başlattık. Böylece hem dışa bağımlı olmaktan kurtulacağız hem de dışarıya aktardığımız lisans parası belediyemiz bütçesinde kalacaktır.

Bu sistemi bildiğiniz gibi Genel Kurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığımız kullanmakta idi. Çok gizli belgeleri kendi iç network ağından dışarıya kesinlikle açılmadan çok güvenli bir şekilde veri aktarımını sağlayabiliyor. Bizde aynı şekilde bu sisteme başladık. Türkiye’de bu sistemi kullanan ilk Büyükşehir Belediyesi biz olduk” diye konuştu.

Başkan Erkoç, yerli ve milli üretimi destekleme adına tarım ve hayvancılık alanlarında da birçok hizmete imza atıklarını ifade ederek çiftçilere yönelik desteklere devam edeceklerini söyledi.